Een overzicht van non-fungible (niet-vervangbare) tokens
Dit stuk zal een overzicht bieden van niet-vervangbare tokens, wat ze zijn, hoe ze werken, wat ze mogelijk maken en waarom ze belangrijk zijn.

Wat zijn niet-vervangbare tokens?
Vervangbaar (fungible) betekend dat iets kan worden vervangen door een ander, identiek item. In de context van cryptovaluta, een vervangbare token is er één die niet uniek is en gemakkelijk verwisselbaar is met andere identieke tokens. De meeste cryptovaluta streven ernaar deze vervangbaarheid te bereiken, omdat het token een ruilmiddel, rekeneenheid, waardeopslag etc. is, in plaats van iets dat uniek en waardevol op zich is (een voorbeeld is de Amerikaanse Dollar, die perfect uitwisselbaar is met elke andere Amerikaanse Dollar).
Vervangbaarheid bestaat voor Bitcoin, Ethereum en alle grote cryptovaluta-projecten (vervangbaarheid kan ter discussie staan als de muntgeschiedenis kan worden getraceerd en de munten gekoppeld zijn aan illegale activiteiten waardoor ze “gemarkeerd” worden en daardoor in waarde dalen of stijgen; over het algemeen wordt vervangbaarheid niettemin geaccepteerd).

Niet-vervangbare tokens, daarentegen, zijn uniek van aard en kunnen van elkaar worden onderscheiden (denk daarbij bijvoorbeeld aan een limited editie ruilkaart). Het zijn de karakteristieken van een niet-vervangbaar item zelf dat het gewild en bijzonder maakt, in plaats van dat het een placeholder of een representatie is.

Hoe worden ze geïmplementeerd?
Voor nu, de meeste niet-vervangbare tokens zijn geïmplementeerd over Ethereum als ERC-72 tokens. Er bestaan verschillende standaarden op andere protocollen maar dit stuk zal ERC-721 profileren aangezien dat de meest gebruikte standaard is.

Zoals ERC-20, zet ERC-721 een standaard set van attributen en functies voort in de vorm van een smart contract waaraan moet worden voldaan om te worden gemanaged, beheerd en verhandeld. De volgende code demonstreerd de vereisten voor ERC-721:

Wat kunnen ze doen?
Niet-vervangbare tokens creëren digitale schaarste die kan worden geverfieerd zonder de behoefte aan een centraliserende organisatie om de authenticiteit de bevestigen. Terwijl digitale schaarste voor dingen zoals avatars in video spelletjes al vele jaren bestaat, is deze vorm van schaarste afhankelijk van de validatie en beveiliging van de maker van het spel. In deze context is blockchain technologie veelbetekenend omdat het een gedecentraliseerde manier mogelijk maakt om andere digitaal schaarse items te behouden.

Dit is een recent fenomeen en de manieren om deze capaciteit toe te passen worden waarschijnlijk net pas bedacht. Één applicatie die al aan populariteit heeft gewonnen is digital collectibles (hieronder in meer detail besproken) dat een digital analog vertegenwoordigd voor bijvoorbeeld Beanie Babies of ruilkaarten. Een andere vaak besproken applicatie van niet-vervangbare tokens is de representatie van schaars fysiek bezit, zoals unieke kunstwerken of huizen.

Huidige projecten
Hoewel ERC-721 een vrij recente ontwikkeling is, zijn er al een aantal veelbelovende niet-vervangbare token projecten.

CryptoKitties is een digitaal verzamelspel gebaseerd op katten die je kunt fokken en verhandelen.
Zoals beschreven op de website van het project, “CryptoKitties is een spel gebaseerd op fokbare, spaarbare en oh-zo-schattige beestjes die we CryptoKitties noemen! Elke kat is uniek en 100% van jou; het kan niet worden gedupliceerd, weggenomen of vernietigd. “ Terwijl het op het eerste gezicht een noviteit lijkt (en in veel manieren is het spel vrij simpel), heeft het, het uizonderlijk goed gedaan en veel significante aandacht getrokken voor de digitale verzamelruimte.
Collectibles hebben een goed-gedocumenteerde geschiedenis van het aantrekken van menselijke interesse (zowel aandacht als financiële bijdragen) met dingen zoals Beanie Babies, sportkaarten, kaartspellen zoals Pokémon, etc. Terwijl het misschien wel vergezocht is om te suggereren dat gedrag van waarde hechten en sparen van verzamelbare objecten van nature menselijk is, historisch gezien zijn dergelijke dingen altijd erg populair gweest.

Decentraland is een digitaal schaars land dat de aankoop en ontwikkeling van “land” in Decentraland mogelijk maakt.
Zoals uitgelegd op de website van het project, “Er zijn genoeg mogelijkheden om je eigen stuk van het universum te ontdekken, of het zelfs te scheppen. Hier kun je land kopen door de Ethereum blockchain en een onveranderlijk eigendomschap te creëren. Niemand kan beperken wat je bouwt. Met de volle controle over je land kun je unieke ervaringen creëren zoals niets wat al bestaat. Jouw verbeelding is de limiet. Ga naar een casino, bekijk live muziek, woon een workshop bij, winkel met vrienden, start een bedrijf, maak een testrit met een auto, bezoek een onderwaterresort, en veel, veel meer- alles binnen een 360-graden virtuele wereld”. Nogmaals, terwijl dit misschien triviaal lijkt op het oppervlak (of zelfs gek), de bredere implicaties kunnen veel belangrijker zijn dan op het eerste gezicht lijkt. Second Life was een inmens populaire game omgeving en Decentraland belooft veel van dezelfde functies. De mogelijkheid om te veranderen en te creëren in virtual reality, gepaard met eigendom en open gebruik is een krachtige combinatie en kan de aandacht trekken van de gaming community. Decentraland, of iets vergelijkbaars, zou zomaar het canvas kunnen zijn van een fantastisch groot multi-playerspel in de nabije toekomst.

Conclusie
Niet-vervangbare tokens is een interresant onderwerp om in de gaten te houden en de beste applicaties zijn waarschijnlijk nog niet bedacht.
In het bijzonder zou het fascinerend zijn te zien hoe niet-vervangbare tokens gebruikt worden in gaming context om nieuwe ervaring voor grootse multi-playerspellen te creëren.