Is het niet fascinerend hoe snel technologie zich in de loop van de tijd ontwikkelt? De wereld was in de jaren 80 een heel andere plaats. Toen ik een kind was, had niemand om me heen een mobiele telefoon. We hadden één vaste lijn, alleen gereserveerd voor belangrijk of urgent gebruik. We hebben naar FM-radio geluisterd en muziek opgenomen op audiocassettes. Internet was toen nog een theoretisch idee. En nu, niet zoveel jaren later, heeft iedereen een smartphone. We winkelen, we chatten, we spelen en we leren online.

We kunnen ons leven niet voorstellen zonder internet. Binnen 15, 20 jaar heeft digitale niet alleen ons persoonlijke leven veranderd, maar ook de bedrijfswereld volledig veranderd en geen industrie, geen industrie was immuun.

Maar voordat we het over deze evolutie hebben, gaan we terug in de tijd, een paar eeuwen eigenlijk. De “achterste helft van het schaakbord” is een verwijzing naar het oude verhaal over de uitvinder van het schaakbord. Zoals het verhaal gaat, toen het schaken aan een grote koning werd gepresenteerd, bood de koning de uitvinder elke beloning aan die hij wilde. De uitvinder vroeg om een ​​enkele rijstkorrel op het eerste vierkant van het schaakbord te plaatsen. Dan twee korrels op het tweede vierkant, vier korrels op het derde, enzovoort. Elke keer verdubbelen.

De koning, verbijsterd door zo’n kleine prijs voor een prachtig spel, stemde onmiddellijk in en beval de penningmeester om de overeengekomen som te betalen. Een week later ging de uitvinder voor de koning en vroeg waarom hij zijn beloning niet had ontvangen. De koning, verontwaardigd dat de penningmeester hem ongehoorzaam was geweest, riep hem onmiddellijk op en eiste te weten waarom de uitvinder niet was betaald. De penningmeester legde uit dat het bedrag niet kon worden betaald – tegen de tijd dat je zelfs halverwege het schaakbord was, was de hoeveelheid graan die nodig was meer dan het hele koninkrijk bezat.

De koning nam deze informatie op en dacht een tijdje na. Toen deed hij het enige rationele wat een koning in die omstandigheden kon doen. Hij liet de uitvinder vermoorden, als een les in de gevaren van proberen de koning te slim af te zijn.

Voor het grootste deel wordt deze fabel gebruikt als een les in de kracht van exponentiële groei. Van de ene rijstkorrel op het eerste vierkant van het schaakbord, de hoeveelheid neemt toe tot het punt dat tegen de tijd dat je bij vierkant 64 komt, er meer dan 18 biljoen rijstkorrels op het bord zijn. In de wiskunde is het een demonstratie van extreme groei.

De realiteit is dat de intuïtie van bijna iedereen het bedrag enorm zou hebben onderschat. Dit komt omdat onze geest meer aangepast is aan het schatten van lineaire verandering dan exponentiële verandering. Lineaire verandering is wanneer we van 1 naar 2 naar 3 gaan of van 2 naar 4 naar 6. Bij stap nummer n staan ​​we bij 2 vermenigvuldigd met n. Dit kunnen we vrij nauwkeurig inschatten.

Exponentiële verandering is echter wanneer we bij stap nummer n op 2 staan ​​tot de macht van n. Dus gaan we van 2 naar 4 naar 8, 16, 32, 64. In deze weergave gaat de verticale as zelf van 1 naar 2 naar 4 en verdubbelt elke stap.

Als je in deze weergave een lijn ziet, betekent dit dat je een exponentiële groei hebt, het soort groei waar de uitvinder van het schaakbord uiteindelijk om heeft gevraagd. Waarom beginnen met dit verhaal? Omdat interessant genoeg, digitale technologie in de afgelopen decennia op dezelfde manier als het aantal korrels langs het schaakbord vorderde: exponentieel.

Om dat te zien, zullen we de vooruitgang beperken tot drie fundamentele wetten die dat allemaal mogelijk maakten. Deze wetten hebben betrekking op de kernconcepten, de kernaspecten van digitaal informatiebeheer: verwerking, communicatie en opslag. Laten we beginnen met de wet van Moore.

  1. De wet van Moore

Wat deze wet zegt, is dat je computer elke 18 maanden twee keer zoveel vermogen heeft om informatie te verwerken. Oorspronkelijk was het iets anders geformuleerd, namelijk dat je elke 18 maanden op een bepaalde chip het aantal transistors dat je erin past kunt verdubbelen.

De realiteit is dat deze wet in deze originele formulering wordt uitgedaagd omdat hoe meer transistoren je op een bepaald moment in het oppervlak past, je zo’n hoge dichtheid bereikt dat kwantumeffecten plaatsvinden waarop de processor stopt met werken.  Volgens specialisten is dit een tijdelijke uitdaging: We kunnen de manier waarop we de chips ontwerpen veranderen van 2D naar 3D. We kunnen het materiaal dat we gebruiken veranderen, in plaats van siliconen, grafiet gebruiken of zelfs we kunnen de aanpak radicaal veranderen en naar kwantumcomputing gaan.

  1. De wet van Butters

Hierin staat dat de hoeveelheid data die door een enkele optische vezel wordt verzonden elke negen maanden verdubbelt.

Als u de typische snelheden en megabytes per seconde opnieuw op een logschaal weergeeft, zien we een rechte lijn, wat een exponentiële toename door de jaren heen betekent. Er is een variatie van deze wet voor andere communicatiemedia, of dit nu draadlijnen zoals ADSL, VDSL of draadloos zoals 3G/4G en meer recent, 5G is.

  1. De wet van Kryder

De derde wet wordt de wet van Kryder genoemd. Deze wet kijkt naar de opslagcapaciteit van de harde schijf en stelt dat de hoeveelheid gegevens die per vierkante centimeter van een harde schijf wordt opgeslagen elke 13 maanden zal verdubbelen. Tenminste, dit was het geval in de late jaren 90 en vroege 2000, toen Mark Kryder zijn observatie formuleerde. Meer recent is de trend is vertraagd en verdubbeld om elke 16 of 17 maanden. Misschien herinneren sommigen van jullie zich harde schijven ten grootte van een schoenendoos in de vroege 2000s, waardoor we zelfs een voeding moesten aansluiten en dit allemaal om een ​​halve terabyte of een terabyte aan gegevens op te slaan. Nu is een extern terabyte-opslagapparaat een centimeter dik, zo groot als een paspoort.

Natuurlijk beschrijft deze wet het theoretische technologiepotentieel. Slechts een deel van dat potentieel gaat naar prestatieverbetering voor de apparaten op de massamarkt. Het andere deel gaat in op kostenbesparingen voor de consument, zodat computers, internetverbinding en opslagcapaciteit niet alleen beter, maar ook goedkoper worden.

Dit heeft sterke implicaties voor het bedrijfsleven die we in de volgende blog zullen bespreken. Maar laten we daarvoor eens nadenken over wat dit betekent voor ons begrip van digitale technologie zelf.

Laten we teruggaan naar het schaakbord verhaal. De koning was niet in staat om de omvang vast te leggen van hoe het graan optelt over het schaakbord. Voor ons is het hetzelfde met exponentiële vooruitgang van technologie. We weten dat technologie zich snel ontwikkelt. Omdat de menselijke intuïtie echter is afgestemd op het zien van lineaire ontwikkelingen, hebben we de neiging de voortgang altijd te onderschatten. Het is daarom niet verwonderlijk dat bedrijven ook de neiging hebben om de impact van digitale technologie te onderschatten of zelfs volledig blind te zijn. Als bedrijven zich lineair ontwikkelen en technologie exponentieel evolueert, zien we een kloof tussen de twee, een kloof tussen de werkelijke waarde-levering van het bedrijf en wat technologisch mogelijk zou zijn.

En deze kloof wordt in de loop van de tijd heel snel groter. De leegte wordt vaak opgevuld. Innovatieve startups die technologie gebruiken om op een heel andere manier aan de behoeften van klanten te voldoen, een manier waarop zittende spelers niet konden zien of zelfs het ergste, zagen en niet volledig konden begrijpen. Bedrijven als Kodak, Nokia of Blockbuster hebben een hoge prijs betaald voor deze neiging om de trend te onderschatten, en je zult in detail zien hoe dit gebeurde in het volgende blogartikel.

Conclusie

Wat moeten we uit deze sessie halen? Ten eerste de drie exponentiële wetten.

De exponentiële toename van verwerkingskracht, communicatiebandbreedte en opslagcapaciteit vormen de technologische basis van de digitale transformatie van vandaag. Ten tweede, onze geest is afgestemd op het zien en voorspellen van lineaire ontwikkelingen, daarom de eerste uitdaging die zowel individuen als bedrijven moeten overwinnen is er een van perceptie, van begrijpen hoe digitale technologie evolueert. En last but not least, er lijkt een kloof te ontstaan ​​tussen hoe bedrijven evolueren en het technologiepotentieel. Deze leegte wordt vaak opgevuld door startups die zittende spelers gaan verstoren.


drs. Ing. Roel de Beer

Het onderzoeken en identificeren van nieuwe zakelijke kansen en vervolgens de vertaalslag maken naar strategie en concrete actieplannen, dat is waar ik energie van krijg. Ik ben klantgericht en weet waarde te creëren voor de organisatie en eindklanten. Ik ben een ervaren projectmanager die graag voortvarend zaken van ‘A naar B’ brengt, zonder daarbij de kwaliteit, planning en het budget uit het oog te verliezen.

Digital strategy | Business developer | IT Project Manager | Value Maximizer

All author posts

Privacy Preference Center