Security token offerings (STO) beginnen aan een opmars. In tegenstelling tot ICOs worden STOs ondersteund door activa uit de echte wereld (financiële producten, onroerend goed, kunst e.d.) en zijn deze tokens in overeenstemming met overheidsvoorschriften. Met de groeiende populariteit stijgt de vraag naar betrouwbare exchange platformen van security tokens tussen investeerders om digitale activa te verhandelen.

Wat zijn securities?

Securities (Effecten) zijn verhandelbare financiële activa waar specifieke waarden aan toegekend worden. Het is een bewijs van eigendom van elke vorm van financiële instrumenten, zoals aandelen, obligaties, schuldbewijzen, indexfondsen, opties, enz. Ze vertegenwoordigen eigendomsrechten op activa.

Wat is een STO?

STO staat voor security token offerings. Het zijn getokeniseerde effecten die worden uitgegeven in de vorm van digitale tokens die hun investering te vertegenwoordigen. Deze tokens hebben waarde en worden ondersteund door reële investeringsactiva. Deze getokeniseerde effecten kunnen op de secundaire markt worden verhandeld in ruil voor andere crypto-valuta of fiat-valuta’s. Er zijn een aantal landen begonnen met het accepteren van STO’s met specifieke overheidsvoorschriften.

Voorbeelden van securities en fractioneel eigendom:

Artikel over het democratiseren van toegang tot investeringen in onroerend goed.
1. Is It Possible to Tokenize the Real Estate Industry?

Fractioneel eigendom van kunst.
2. Maecenas — Art Investment for Everyone

E&Y Tesseract platform voor fractioneel eigenaar voor gedeelde mobiliteit.
3. Tesseract: Blockchain integrated mobility platform 

Fondswerving van IPO naar STOs

In de VS is er een dramatische daling van de beursintroducties (IPO’s) waarbij, volgens The Economist, het gemiddelde aantal tussen 1975 en 2000 daalde van 282 per jaar tot slechts 118 tussen 2001 en 2019.  Een van de redenen voor de afname van IPO’s is de enorme hoeveelheid kapitaal die durfkapitaal- en private equity-fondsen de afgelopen jaren hebben weten aan te trekken. Dit heeft ertoe geleid dat bedrijven, in plaats van op een openbare aandelenmarkt te drijven, zich tot VC- en PE-investeerders hebben gewend om kapitaal aan te trekken.  Het is duidelijk dat er verandering gaat komen gezien deze enorme IPO-kosten, afname van IPO’s en toename van STO initiatieven door gevestigde instituten.

De regulering begint ook te bewegen: In augustus 2020 heeft de FCA in het VK toestemming verleend aan Archax en Gemini om gereguleerde handel voor digitale activa aan te bieden. De mogelijkheid om digitale activa te kopen op een erkende beurs was een van de belangrijkste onderdelen van de regelgevende infrastructuur die voor vermogensbeheerders ontbrak. Gemini handelt al in verschillende rechtsgebieden, zoals Canada, Hong Kong en Singapore, en Archax beweert ondertussen dat het 35 activa heeft die het wil gaan verhandelen. Als gevolg hiervan zal Archax het mogelijk maken deze digitaal te verhandelen en beschikbaar te maken voor externe investeerders.

Een van de grootste kostenbesparingen die worden geclaimd, zijn ‘eigendomsoverdrachten’. Dit zijn de kosten die nodig zijn voor een transferagent die een register bijhoudt van aandelentransacties en omgaat met aandeelhouders, zoals uitgifte, annulering, afhandeling van verloren aandelencertificaten en mailings voor investeerders (zoals als toezending van afschriften van halfjaar- en jaarrekeningen). Dit is een goed voorbeeld van hoe digitalisering helpt traditionele adviseurs te ontwrichten, waardoor bedrijven en uiteindelijk aandeelhouders geld kunnen besparen. Mogelijk nog belangrijker: gedigitaliseerde effecten stellen beurzen in staat om de activiteit van aandeelhouders in real-time te volgen.

Meer weten over blockchain, securities en financiële producten? Neem contact op via +31646136168 of vul het onderstaande contact formulier in.