Het OCC (Office of the Comptroller of the Currency) heeft gisteren een brief gepubliceerd waarin de bevoegdheid van de nationale banken wordt verduidelijkt om “reserves” aan te houden namens klanten die stablecoins uitgeven. Stablecoins verwijzen naar cryptocurrencies die wordt gedekt door een fiatvaluta, zoals Amerikaanse dollars of Euros.

Dit zijn de eerste gedetailleerde nationale richtlijnen over hoe stablecoins (cryptocurrencies die worden ondersteund door fiat-valuta’s) onder de wet moeten worden behandeld. Voorafgaand aan de aankondigingen van maandag was er geen wettelijke duidelijkheid over stablecoins terwijl nationale banken zich bezig houden met stablecoin-gerelateerde activiteiten waarmee elke dag miljarden dollars gemoeid zijn. Dit advies biedt banken binnen het nationaal banksysteem meer zekerheid rondom regelgeving om die klantendiensten op een veilige en gezonde manier te verlenen.

De brief legde verder uit dat banken due diligence moeten doen en ervoor moeten zorgen dat ze de risico’s van alle stablecoins zorgvuldig beoordelen. Het due diligence-proces moet het begrip van de risico’s van cryptocurrency vergemakkelijken en een beoordeling omvatten voor naleving van de toepasselijke wet- en regelgeving.

Stablecoins voor banken

De OCC specificeert verder hoe banken met stablecoin-reserves moeten omgaan, met name verwijzend naar stablecoins die worden ondersteund door fiat-valuta’s. De OCC heeft een aantal stappen ondernomen om cryptocurrencies te integreren met het bestaande financiële systeem, waarbij ze diensten kunnen verlenen aan crypto-startups. Daarnaast heeft het een nationaal betalingshandvest gelanceerd voor beurzen en andere fintech-bedrijven. Volgens de brief mogen uitgevers van stablecoins erop wijzen dat gereguleerde banken hun reserves aanhouden om het grote publiek ervan te overtuigen dat ze veilig zijn.

De brief specificeert dat de richtlijnen van de OCC alleen betrekking hebben op stablecoins die in gehoste wallets worden bewaard, wat betekent dat wallets worden beheerd door een vertrouwde derde partij.