“Digitale transformatie”, een van de meest gebruikte termen van 2019 in de informatietechnologie-industrie. Vraag tien medewerkers wat de term betekend en je krijgt 10 verschillende antwoorden. Het laat ook zien dat hoewel iedereen een digitaal transformatie-initiatief in zijn organisatie wil ondernemen, niet iedereen de ware betekenis ervan begrijpt. De International Data Corporation (IDC) schat dat dit jaar meer dan $ 2 miljard aan digitale transformatie-projecten uitgegeven worden. Het is belangrijk dat executives de kernbetekenis van digitale transformatie begrijpen om de maximale waarde uit hun uitgaven te halen. Laten we dat duidelijk maken voordat we verder gaan met de uitdagingen en kaders om ze aan te pakken.

Digitale transformatie is een diepe integratie van technologie in alle bedrijfsgebieden. Het is een CEO-gestuurd initiatief dat de basisprincipes van de organisatie verandert over het functioneren en het genereren van waarde voor klanten die altijd meer verwachten. Het is een vereiste geworden voor alle bedrijven – van elke omvang – om concurrerend te blijven en de ontwrichtende trends die door startups dagelijks worden geïnitieerd, aan te pakken. Bedrijven moeten behendiger worden, hun legacy-systemen en -processen blijven toetsen en bereid zijn te falen om voorsprong te behalen en te behouden. Het gaat net zo goed over een verandering in denkrichting en werkcultuur als over het omarmen van technologie.

Digitale transformatie heeft een breed bereik en heeft invloed op alle bedrijfsgebieden. Omdat elk bedrijf anders is, zouden de digitale transformatie-initiatieven voor verschillende organisaties ook aanzienlijk verschillen.

Waarom hebben bedrijven digitale transformatie nodig?

In de loop der jaren is digitale transformatie (tamelijk onnauwkeurig) gebruikt om een aantal technologie gedreven initiatieven te rechtvaardigen, of het nu gaat om het faciliteren van online betalingen, agile gerichte logistiek of het gebruik van cloud computing. Moderne businesscases om digitaal te gaan, draaien echter vaak om de uitdrukking “overleven en concurrerend blijven”.

Dankzij disruptieve technologie die innovatieve bedrijfsmodellen mogelijk maakt, weten bedrijven niet meer waar hun concurrentie vandaan zal komen. Uber verstoorde de transformatie en plotseling hadden de lokale taxibedrijven, autofabrikanten en autoverhuurbedrijven allemaal een gemeenschappelijke concurrent.

Top 5 uitdagingen voor digitale transformatie

Omdat digitale strategieën alle aspecten van het bedrijfsleven raken door technologie diep in te bedden, moeten succesvolle transformatie-initiatieven een aantal uitdagingen overwinnen. Hoewel bedrijven voor veel uitdagingen staan ​​die uniek zijn voor zichzelf, zijn er een paar generieke uitdagingen die de meeste mensen gemeen hebben. Hier zijn enkele van de belangrijkste en hoe deze effectief aan te pakken:

  1. Personeelsverzet – Niemand houdt van verandering. Menselijke wezens krijgen gewoontes die ze jaren en decennia hebben gevormd. Het is heel moeilijk om het personeel aan boord te krijgen van massale transformatie-initiatieven. Elke verandering wordt gezien als een potentiële bedreiging voor hun comfortzone, reputatie en vele andere dingen.
  2. Onduidelijke visie – Transformatieoefeningen zijn vaak gericht op het optimaliseren van de interactie tussen mensen en processen, maar negeren toevallig de belangrijkste factor: de digitale reis van de klant en waardecreatie. Het vroeg genoeg hebben van een duidelijke visie helpt de voordelen voor alle belanghebbenden te communiceren en overtuigt iedereen ervan dezelfde kant op te gaan.
  3. Zoeken naar digitale navigators – De beste digitale transformatieoefeningen worden gerealiseerd wanneer talent en technologie elkaar ontmoeten. U hebt de juiste geest nodig om het schip door onvoorziene uitdagingen te sturen en het hele team gefocust te houden op het eindresultaat.
  4. Organisatorische grenzen – Digitale transformatie stelt alles in vraag – inclusief organisatiestructuren. Rollen en afdelingen worden opnieuw uitgelijnd, nieuwe worden gemaakt en huidige worden gesloopt. Het is een uitdaging om mensen te laten wennen aan het functioneren onder opnieuw gedefinieerde leiderschapsstructuren, omdat ze altijd gewend waren om aan een bepaalde structuur te rapporteren.
  5. Budget – gaat het uiteindelijk niet allemaal om het geld? Digitale strategieën moeten worden vastgesteld met een scherp oog op het beschikbare budget. Initiatieven voor digitale transformatie vereisen enorme investeringen, soms zonder onmiddellijke voordelen. Daarom is het verstandig mijlpalen toe te wijzen en zo nu en dan een controle van de realiteit te doen op het gebied van uitgaven en vooruitgang.

Wat is een digitaal transformatiekader?

Als dit goed wordt gedaan, kunnen initiatieven voor digitale transformatie snel rendement opleveren. Maar het wordt niet gerealiseerd zonder succesvolle planning en zorgvuldige uitvoering. Het is het perfecte huwelijk tussen technologie en leiderschap.

Een raamwerk is een stappenplan dat de belanghebbenden gefocust houdt en helpt uitdagingen aan te gaan. BCG’s Digital Transformation-overzicht schetst de volgende vier pijlers van Digital Transformation:

  1. Digitalisering van klantrelaties – Klant is de grootste stakeholder in elk bedrijfsproces. Ongeacht de branche waarin u actief bent, krijgt de klant meer kennis en wil hij meer van u. Hij wil meerdere contactpunten en is slim genoeg om zijn routinevragen zelf op te lossen, als hij een geschikt medium krijgt, zoals een app-gebaseerde interface. Differentiatie van producten en diensten vervaagt snel. Er is echter een enorm potentieel en de use cases rond klantenservice, (klant)interactie en ervaring groeien per dag.
  2. Digitaal talent en organisatie opbouwen – De nieuwste automatiseringstechnologieën verwerken onvermoeibaar routinetaken met 100% nauwkeurigheid. Organisaties die ernaar streven toekomstige leiders te zijn, moeten vandaag beginnen en het potentieel van machine learning, kunstmatige intelligentie, data science en automatisering benutten, terwijl hun concurrenten deze ideeën koesteren. Doorgewinterd digitaal talent is schaars. De “first movers” zullen de vruchten plukken van het inzetten van het juiste talent op de juiste plaats en op het juiste moment.
  3. Benutting van data en geavanceerde technologie – De uitdrukking “data is het nieuw goud” bestaat al geruime tijd, en terecht. Het is tijd dat organisaties de waarde van data extraheren. Historische gegevens kunnen een goudmijn van informatie zijn, die diepgaande algoritmen zal voeden om toekomstige trends te voorspellen.
  4. Digitalisering van activiteiten en automatisering van processen – Nieuwe startups hebben het voordeel dat ze digital native zijn. Ze zijn behendig genoeg om elke kans te benutten die de waardevermeerdering kan verbeteren. Veel bedrijfsprocessen zijn volledig in handen van machines, voldoende in staat om hun activiteiten op / af te schalen, afhankelijk van de seizoensgebonden volumeschommelingen.

De toekomst van elke branche is digitaal. Meer weten? Schrijf je in voor de Masterclass!