Blockchain-technologie werd gepopulariseerd door de opkomst van cryptocurrencies, maar de blockchain biedt nog veel meer mogelijkheden naast cryptocurrencies. Deze zes mogelijkheden laten zien dat de blockchain technologie een potentieel heeft om veel industrieën te revolutioneren.

1.    Vermogensbeheer

Een belangrijk gebruik voor de blockchain ontwikkeling is het beveiligen van de uitwisseling van activa. Voorheen, wanneer je geld verschafte in ruil voor een bezitting, dan was het de verantwoordelijkheid van de uitwisselaar om deze bezittingen te beheren. Dit betekent dat zij het geld konden gebruiken wanneer je niet oplette, of dat ze het geld gebruiken voor dingen waar je eigenlijk geen toestemming voor gegeven had.

Door decentralisatie en anonimiteit van de ruil van bezittingen, kunnen blockchain transacties transparant plaatsvinden met een veel hoger tempo.

Blockchain geeft ook een grote boost aan ruilen op het gebied van veiligheid. Door data te verspreiden over duizenden of soms zelfs miljoenen knooppunten, wordt het netwerk veel lastiger om aan te vallen.

2.    Verzekeringsclaims

Het gebruik van blockchain biedt zowel verzekeraars als klanten voordelen. Overweeg de informatie-transparantiemogelijkheden voor aangepaste softwareontwikkeling op dit gebied. Als klanten bijvoorbeeld van verzekeringsaanbieder zouden veranderen, zou een blockchain de geschiedenis van de verzekeringsclaims van de klanten kunnen vermelden om te voorkomen dat zij informatie verbergen.

Ondertussen konden klanten de volledige lijst met claims bekijken die hun verzekeringsaanbieder heeft ontvangen. Deze verbeterde informatietransparantie toont welke claims goedkeuringen of afwijzingen hebben ontvangen. Het laat ook zien hoe lang het claimproces duurt.

Sommigen beschouwen beschermingen zoals titelverzekeringen als geldverspilling omdat ze zelden nodig zijn. Zonder alle risico’s te begrijpen, is het echter moeilijk te zeggen of een bepaald beleid de moeite waard is of gewoon een gigantische geldkuil is. Door transacties openbaar te maken via de blockchain, worden klanten beter geïnformeerd over het beleid dat zij overwegen.

3.    Internet of things

Misschien is het grootste struikelblok voor de blockchain wel zijn snelheid. Het verifiëren van transacties kost tijd, en dat is tijd die gebruikers niet altijd hebben.

Als u bijvoorbeeld sensoren voor het aansturen van huisverlichtingssystemen op de blockchain wilt plaatsen, kan het een half uur duren om de gegevens te verspreiden en bij te werken.

Vanwege deze problemen gebruiken veel mensen zogeheten ‘Internet of Things-applicaties’ – ook bekend als “IoT” – decentrale systemen die werken als een blockchain, maar die zichzelf binnen enkele seconden kunnen updaten. De IoT-ontwikkeling blijft ook verbeteren. Platforms zoals Ripple ( een gedecentraliseerd betalingsnetwerk), kunnen op termijn (Cobalt wordt in 2019 verwacht) meer dan 50.000 transacties per seconde worden uitgevoerd (on ledger)

Voor toepassingen zoals het detecteren van weg ijs, waarbij tijd van essentieel belang is, is de blockchain misschien niet de beste keuze. Bedrijven zoals supply chain management bedrijven vertrouwen echter niet noodzakelijkerwijs op real-time informatie om de oorsprong en de verplaatsing van goederen te volgen. Startups zoals Everledger stellen het gebruik van de blockchain voor om het supply-chain managementgebied radicaal te veranderen. Door bijvoorbeeld de herkomst en het transport van druiven op de blockchain vast te leggen, kunt u wijnvervalsing verminderen, wat 20% van ’s werelds beste wijnen treft.

4.    Gezondheidszorg

Blockchain-technologie kan ook helpen om patiënten meer macht te geven door hen meer controle te geven over hun gevoelige persoonlijke gegevens.

Wanneer u een gespecialiseerde arts zoals een dermatoloog bezoekt, wilt u mogelijk bepaalde informatie, zoals uw familiegeschiedenis van huidkanker, weggeven terwijl u andere informatie achterlaat, zoals uw vruchtbaarheidsbehandelingen.

Door uw persoonlijke gezondheidsbestanden op de blockchain te plaatsen, kunt u de toegang tot deze gegevens bepalen zoals u dat wilt en tegelijkertijd de toegang tot andere irrelevante informatie voorkomen. Deze pick-and-choose-functie is ook handig voor sollicitaties met bepaalde gezondheidsvereisten. Het is ook praktisch om u te helpen van ziekenhuis te veranderen zonder dezelfde informatie opnieuw te moeten verstrekken.

5.    Overheid

Net zoals bij de gezondheidszorg, kan blockchain-technologie u helpen selectief persoonlijke informatie te verstrekken aan de mensen en organisaties die het nodig hebben zonder uw volledige levensgeschiedenis te verzenden.

Klanten in een bar moeten bijvoorbeeld ID’s tonen om hun leeftijd te verifiëren. Wanneer u uw fysieke ID-kaart opgeeft, kan de uitsmijter echter andere gevoelige informatie zien, zoals uw adres en ID-nummer.

Als u ervoor kiest om uw persoonlijke gegevens op een blockchain te zetten, kunt u naar een op rechten gebaseerd model overschakelen om te verifiëren dat u oud genoeg bent om alcohol te drinken door uw leeftijd over te dragen zonder andere irrelevante gegevens te verstrekken.

Blockchain-technologie is niet alleen handig voor een avondje uit. U kunt mogelijk uren aan werk besparen door elektronische formulieren automatisch te verspreiden met onveranderlijke persoonlijke gegevens zoals de geboortedatum.

6.    Beveiliging en naleving

De onveranderlijkheid van de blockchain is ideaal voor industrieën die zich zeer veel zorgen maken over beveiligings- en nalevingskwesties, zoals gezondheidszorg en financiën. Wetten zoals HIPAA en Sarbanes-Oxley vereisen dat organisaties de juiste gegevens bijhouden en de privégegevens van personen beschermen.

Doordat niemand transacties kan wijzigen als deze eenmaal op een blockchain staan, kunt u verifieerbaar bewijs hebben dat u tijdens een controle voldoet aan alle toepasselijke voorschriften.

Conclusie

Hoewel er veel toepassingen van blockchain-technologie zijn die verder gaan dan cryptocurrency, heb je niet voor alles de blockchain nodig.

Net zoals de uitdrukking “Uber voor X” wat een paar jaar geleden het populairste startup idee pitch was, is de nieuwe uitdrukking om VC-aandacht te krijgen “X op de blockchain zetten”.

Zorg ervoor dat uw blockchain-gebruiksidee zinvol is voor uw doeleinden. Wat win je met decentralisatie? Moet u impliciet vertrouwen hebben tussen de mensen die het systeem gebruiken?

Wanneer u het antwoord hebt op vragen als deze, zult u een beter begrip hebben van uw bedrijfsconcept en de technologie die u nodig hebt om het uit te voeren.