Het er geen twijfel over het feit dat blockchain op dit moment industrieën verstoort. Nadat ik de ruimte had bestudeerd, besloot ik om in de ontwikkelwereld te springen. Mijn eerste keuze was uiteraard de Ethereum blockchain, omdat het waarschijnlijk de meest populaire en veelzijdige blockchain is. Ik begon de ontwikkelingen nauwlettend te volgen en begreep hoe bedrijven het platform in hun voordeel gebruiken. Een aantal van de uitdagingen waarmee ik te maken kreeg in de projecten waar ik aan werkte, bracht me ertoe meer onderzoek te doen naar de zakelijke context waarin privacy centraal staat en dat leek een paradox van blockchain. Toen begon ik te leren over het Hyperledger-project en ontdekte dat het waarschijnlijk niet zoveel liefde zou krijgen als Ethereum krijgt.

1.    Vestig vertrouwen zonder decentralisatie:

Ik weet dat dit paradoxaal klinkt voor het idee van blockchain, maar niet alle bedrijven en industrieën zijn nu klaar voor een volledige decentralisatie. Hyperledger kan worden gebruikt voor het opzetten van een privénetwerk met toestemming, binnen een organisatie of een consortium van organisaties. Op basis van het consensusalgoritme is er een proces voor het vaststellen van identiteiten binnen de organisatie (s) en zijn er speciale knooppunten / peers die de transacties onderschrijven, waarna ze worden doorgegeven aan alle knooppunten. Dit verhoogt het vertrouwen tussen meerdere organisaties terwijl toch de vereiste privacy wordt gehandhaafd.

2.    Identiteit over anonimiteit

Ik denk dat deze van cruciaal belang is voor bedrijven om blockchain als mainstream te gebruiken. (Ik weet dat je waarschijnlijk anonimiteit wilt als je iets op het darknet koopt ;), maar voor bedrijven die de vertrouwelijkheid van de gegevens moeten handhaven terwijl ze ook een gedeeld grootboek gebruiken, is identiteit van het grootste belang.) Hyperledger-projecten, met name Fabric maakt gebruik van cryptografie om certificaten te genereren om de identiteit van het personeel binnen de organisaties vast te stellen en hetzelfde certificaat te gebruiken om de identiteit te verifiëren voor het maken of goedkeuren van transacties.

3.    Ontwikkelingen met behulp van Javascript

Dit is mijn favoriet. Wanneer was de laatste keer dat je de syntax, de fijne kneepjes en beperkingen van een nieuwe taal moest leren. (Ik hou van degelijkheid, ik denk dat het een erg goede ontwikkelaarsgemeenschap heeft.) Maar toch kunnen gevestigde bedrijven die de blockchain-trein willen inhalen net van start gaan met de bestaande Javascript-bronnen vanaf dag één op blockchain. Misschien kunnen we deze integratie binnenkort ook bij Ethereum verwachten, maar tot die tijd wint Hyperledger.

Kortom, je moet Hyperledger volledig bekijken als je dat nog niet hebt gedaan. Ze zijn ook erg flexibel met het consensusalgoritme dat u wilt gebruiken. Momenteel bieden ze Apache Kafka, PBFT en Solo aan.

Oh wacht, had ik al gezegd, (nou, misschien is dit voor sommigen geen goed idee). Er zijn geen tokens / cryptocurrencies nodig, die de laatste tijd veel negatieve PR hebben gekregen.