Slimme contracten hebben een potentieel om onze manier van zaken doen te veranderen. Maar wat is een slim contract precies en hoe werkt het?

Degene die actief zijn in de Tech wereld dienen tegenwoordig als vertalers. Zij moeten constant alle technologische concepten uitleggen aan minder technologisch aangelegde mensen zoals collega’s, vrienden en familie. Dit is vooral lastig wanneer het gaat over opkomende technologie gaat, die wellicht onze manier van zaken doen kan veranderen, zoals blockchain. Heb je wel eens geprobeerd blockchain uit te leggen aan jouw ouders? Zo ja dan zal je vast veel tijd hebben geïnvesteerd om uit te leggen dat het veel groter is dan simpelweg Bitcoin of Silk Road.

Vooral slimme contracten hebben een potentieel om tastbare waarde toe te voegen aan ons bedrijfsleven en dit zelfs geheel te veranderen. Maar wat zijn slimme contracten precies?

Het begint met een overeenkomst

Ongeveer 25 jaar geleden, bedacht juridisch geleerde en codeur Nick Szabo een idee genaamd een ‘Smart contract’. Om het concept toegankelijk te maken voor mensen die niet zoveel af wisten van coderen, maakte hij een vergelijking met een automaat.

Een automaat is een fysiek apparaat dat een soort overeenkomst afsluit op de volgende manier:

  • Wanneer je €2 in het apparaat gooit, komt er limonade uit
  • Wanneer je er geen €2 in gooit, komt er geen limonade uit
  • Wanneer je er geen €2 in gooit, maar er komt wel limonade uit, dan is dat slecht!

De automaat is op deze manier ingesteld om het zowaar veilig te houden (althans, veilig genoeg dat het de limonade flessen beschermt).

Het idee van een slim contract is gelijk. Het is een computerprogramma dat digitale bezittingen beheert, aan de hand van een bepaalde overeenkomst. Het soort controle is hier belangrijk: Het is geen computerprogramma dat aanbevelingen maakt tegen iemand over hoe diegene zijn bezittingen zou moeten beheren. Het is een programma dat de bezittingen daadwerkelijk beheert.

Tegenwoordig is Szabo’s concept van een slim contract werkelijkheid geworden. Dit valt te danken aan de populariteit van de blockchain. Met slimme contracten heeft het computerprogramma de gehele macht over waar het geld naar toegaat. Door het creëren van een zelf-uitvoerend contract, kun je risico’s verminderen op gebieden die normaliter een ‘tussenpersoon’ vereisen.

Een ‘echte-wereld’ voorbeeld

Begrijp je het nog steeds niet helemaal? Brain Behlendorf, uitvoerend directeur van het ‘Hyperledger Project’ legt het op deze manier uit:

Stel je voor dat je een boer bent die een verzekering wilt afsluiten, dus je krijgt een vergoeding wanneer het erg droog is. In het contract staat dat wanneer de temperatuur hoger is dan 40 graden Celcius voor meer dan 100 dagen, dat je dan een vergoeding ontvangt van 10.000 euro.

Vandaag zul je waarschijnlijk alle documenten moeten verzamelen over het weer en deze doorsturen naar de verzekeringsmaatschappij. Vervolgens moet je afwachten. Misschien krijg je een vergoeding, maar misschien ook niet. Wellicht kom je erachter dat je extra documenten moet opsturen, of dat je te lang hebt gewacht met het opsturen van je documenten.

Met een slim contract aan het eind van de zomer zal het verzekeringsbedrijf het op een hele andere manier uitvoeren. Zij zouden dan de weergegevens voor jouw locatie opzoeken en als zij erachter komen dat het meer dan 100 dagen warmer is geweest dan 40 graden Celcius, dan zou er automatisch geld naar je toegestuurd worden. Dit verkleint de kans op fraude en zorgt voor enorme voordelen voor de verzekeringsmaatschappij, terwijl het ook enorme voordelen oplevert voor de boer.

Hoe onderscheiden slimme contracten zich van andere soorten automatisatie

Sommige elementen van slimme contracten komen misschien bekend voor. De meeste bankrekening werken immers ook op computerprogramma’s die gestuurd worden door bepaalde regels. slimme contracten zijn echter wel anders dan de traditionele automatisatie technologie op verschillende manieren:

  1. Controle: In het banken voorbeeld, heeft de bank alle controle over jouw rekening. Zij kunnen geld toevoegen of geld weghalen wanneer zij dat willen. Daar tegenover staat het blockchain ecosysteem (wanneer het goed ingesteld is), bij dit ecosysteem is er namelijk geen sprake van controle. Verschillende partijen controleren continu de rekening en de grootboeken en wanneer er iets niet klopt dan wordt het afgewezen.
  2. Transparantie: Doordat alle deelnemers aan het blockchain ecosysteem dezelfde code gebruiken, is de logica van een slim contract zichtbaar voor iedereen. Iedereen kan dus in een slim contract kijken. Wanneer de logica hen bevalt, dan kunnen zij het gebruiken. De transparantie is zowel een voordeel als een nadeel. Hoewel het erg nuttig is voor alle aandeelhouders wanneer zij een besluit nemen over wat er moet gebeuren met het contract, zijn zij echter niet de enige mensen die dat kunnen zien. Iedereen in het netwerk kan zien wat er is gebeurd in het contract. Deze onderliggende spanning tussen het belang van privacy en validatie zal waarschijnlijk moeten worden aangepakt voordat slimme contracten echt de mainstream-status kunnen bereiken.
  3. Gevalideerde code: Bankrekeningen worden beheerst door logica. De code wordt uitgevoerd op de computers van de bank. Hoewel er interne besturingselementen zijn, is er geen externe validatie. Met slimme contracten wordt de logica parallel uitgevoerd op alle deelnemende computers en worden de resultaten bevestigd door alle deelnemers. In theorie kunnen mensen dus niet de blockchain bedriegen.
  4. Flexibiliteit: Met jouw online bankaccount kun je terugkerende betalingen en enkele andere basisfuncties gebruiken. Maar je kunt waarschijnlijk niet elke keer dat je een kop koffie koopt  20 euro naar je spaarrekening overschrijven en dat geld pas terugstorten naar je bankrekening als je 30 dagen geen koffie koopt. Een “Turing compleet” slim contract kan alles doen wat een normale computer kan doen, waardoor je veel meer mogelijkheden hebt.

Wat is het volgende voor slim contracten

Decentralisatie en schaalbaarheid staan momenteel op gespannen voet, maar ontwikkelaars zoeken naar manieren om dit te omzeilen. Vorige week zei Ethereum-oprichter Vitalik Buterin dat het netwerk te langzaam is voor de meeste reguliere applicaties, maar zijn team is actief op zoek naar oplossingen.

“Bitcoin verwerkt iets minder dan drie transacties per seconde,” zei Buterin. “Ethereum doet er vijftien per seconde. Visa doet duizenden per seconde. De meeste beurzen doen honderdduizenden per seconde. ”

Hij voegde eraan toe dat de huidige snelheid van Ethereum prima werkt voor de meeste nichetoepassingen, maar het belemmert het gebruik van blockchain door grote ondernemingen. Op de vraag hoe lang het duurt voordat Ethereum “Visa-schaal” bereikt, zei Buterin dat hij verwachtte dat het netwerk in de komende twee jaar op dat niveau zou zijn.

Belangrijke overwegingen voor dat je begint

Het is belangrijk om te onthouden dat slimme contracten en andere blockchain oplossing geen buitenkans zijn. De technologie lost veel problemen op die we op dit moment tegenkomen met data beveiliging, privacy en interoperabiliteit, maar het is geen oplossing voor elk probleem. In toekomstige blog artikelen zullen we tips geven om te bepalen of blockchain iets voor jouw project is.