De ontwikkeling van Blockchain technologie zet door. Meer bedrijven vragen wellicht: “Wat is blockchain technologie en wat moet ik ermee” Maar dat betekend niet dat ze er meteen in kunnen springen. We hebben vijf blockchain technologie trends voor 2019 geïdentificeerd. Laten we starten met wat misschien wel de meest robuuste – en voor de hand liggende is: de rol van blockchain technologie in the Internet of Things.

1.Het huwelijk van the Internet of Things en Blockchain

IoT-integratie staat bovenaan onze lijst voor een aantal redenen. Ten eerste is het een legitieme trend. We zien steeds meer blockchain implementaties in IoT. Van start-ups tot old school spelers als IBM (CB Insights rapport). In werkelijkheid heeft 20% van alle IoT implementaties in 2019 basis niveaus van blockchain services ingeschakeld, voorspelt het FutureScape rapport van ICD.

En dat leidt naar de tweede reden: Blockchain lost een echt IoT probleem op: beveiliging. We hebben hier eerder over geschreven en het onderwerp is alleen maar relevanter geworden. We weten dat een conventionele aanpak van beveiliging geen IoT apparaten zullen beschermen; aanvallen zijn aan het toenemen en we verwachten niet dat deze zullen afnemen.

De grootste uitdaging in beveiliging van IoT, en misschien wel zijn grootste uitdaging in het algemeen, is zijn gecentraliseerde architectuur. Dat zou betekenen dat decentralisatie – blockchain – een potentiële oplossing is, toch? Losstaand van de veiligheidsproblemen is de gecentraliseerde aanpak onpraktisch. Het is logischer voor apparaten om gegevens onderling direct uit te wisselen. Zoals een Forrester Research analist aangeeft, voor IoT om zijn potentieel waar te maken, zullen apparaten uiteindelijk “direct, autonoom en veilig met elkaar communiceren”. Hierdoor kunnen ze updates, bugs, energie management etc. beheren.

De IOTA stichting en Vechain zijn de platformen om in de gaten te houden in 2019!

2. Scams en veiligheid

Veiligheid is niet alleen een  IoT overweging. Verwacht meer pogingen om blockchains the hacken en te ondermijnen, waarschuwt Information Age.
Zoals met alle technologiën die in populariteit winnen, neemt de waarde van het hacken ervan toe. Sommigen verwachten dat 2019 het jaar zal zijn waarin elk bedrijf dat serieus zijn over blockchain hun beveiligingsproblemen zal moeten oplossen. Het potentieel voor financiële- en reputatie schade is te groot om te negeren.

Terwijl we praten over het ondermijnen van blockchain, laten we scams niet vergeten. Christy Pettey van Gartner wijst op het door uitbundigheid-gekoesterde heimelijkheid van bedrijven “met twijfelachtige blockchain vaardigheden” die “blockchain” toevoegen aan hun naam of bedrijfsaanbiedingen om hun aandelenkoers te verhogen. In die zin kun je verwachten dat meer bedrijven ICO´s lanceren als een manier om investeringsfinanciering te genereren, rapporteert Information Age.

3. Meer rationaliteit, minder uitbundigheid

In 2018 was het al duidelijk: Irrationele uitbundigheid neemt af: Blockchain ontwikkeling glijdt weg van de “piek van opgeblazen verwachtingen” en verschuift naar het “dieptepunt van desillusie” in Gartner´s Hype Cycle.

Het is een trommel waar we op blijven slaan: Blockchain is niet het antwoord op elk probleem – zelfs niet voor de meeste problemen. “Het is van cruciaal belang in deze fase van de blockchain evolutie dat hype wordt herkend en dat de opkomende natuur van de technologie en zijn mogelijkheden goed worden begrepen,” zegt Pettey. Bedrijven moeten nadenken over hoe een platformgebaseerd bedrijfsmodel te creëren en dan na te denken over de technologie die nodig is om die verandering te ondersteunen. Dus we kunnen een beetje vertraging ervaren vergeleken met 2017/2018. Dat is goed.

Eigenlijk, en we kijken weer naar Gartner – slechts 1% van de CIO´s gaf aan welke vorm van blockchain adoptie ze binnen hun organisaties toepassen; slechts 8% is actief aan het experimenteren of plannen voor de korte termijn. Gehaast in blockchain implementaties springen kan leiden tot significante problemen voor bedrijven, zoals gefaalde innovatie, verspilde investering, gehaaste beslissingen en zelfs afwijzing van een game-changing technologie.

4. Een afrekening en een zegen

Sommige vroege movers – degenen die de impact van blockchain overschatten – zullen hun verliezen accepteren en blockchain verlaten, meldt Finextra. Ten slotte waren niet alle blockchain technologie applicaties gedoemd om te slagen. Blockchain in de naam van bedrijven (die hier niks mee te maken hebben, lees: Long Island Iced tea), zinloze tokens, nutteloze Dapss zullen geleidelijk worden uitgeroeid, zeggen diverse experts. Net als de dotcom-bust in het begin van de jaren 200 zullen echte bedrijven – zoals Amazon, Google, eBay of PayPal – opduiken in een overvol tulpenveld.

5. Financiële instellingen stimuleren groei

Desillusie mag dan misschien wel neerkomen, maar blockchain zal blijven groeien – en niet verrassend, zal dit het doen waar het al een sterke voet aan de grond heeft. Finextra ziet groei in FinTech betalingsystemen, handelsfinanciering en verzekeringen. Ook Gartner ziet financiële services en verzekeringen als drijfveren, en bemerkt in 2019 dat CIO´s van verzekerings- en financiële bedrijven aangaven actiever betrokken te zijn bij blockchain plannen en experimenten dan CIO´s van andere industrieën.

De blockchain netwerken maken een betrouwbare verbinding tussen wereldwijde betalingsprocessoren, bedrijven en uitwisselingsplatforms mogelijk en bieden een onmiddellijke, on-demand en veilige afwikkeling van fondsen. Andere aspecten die verbeterd zijn, zijn:

– Integratie met de bestaande infrastructuur waarop de bedrijven opereren;

– Het minimaliseren van informatielekkage (aangezien de transactie alleen wordt doorgegeven aan de deelnemers);

– Uitgebreide reeks applicaties op het gebied van financiën en commercie die problemen in de echte wereld oplossen.

De meest interessante bedrijven in fintec zijn momenteel Ripple en R3, die onlangs na jarenlange rechtszaken de handen in elkaar hebben geslagen (https://www.r3.com/news/r3-launches-universal-corda-settler-application/). Dit zorgt met name dat het XRP-ecosysteem in potentie sterk groeit.

Een thema komt naar voren: Langzaam en stabiel

We prediken al een tijdje het evangelie van rationele uitbundigheid en zoals we zien van de 2019 blockchain ontwikkelingstrends (althans tot dusver), hadden we gelijk. Kies je cliché: “Het kaf wordt gescheiden van de koren,” of misschien “De aanhouder wint”.

“Correctie” is misschien een te sterk woord, maar 2018 heeft even bij moeten komen, de situatie opnieuw te bekijken en use-cases te onderzoeken – zoals IoT – waarbij blockchain een must have is, en niet iets wat handig is om te hebben.

Blockchain is niet het antwoord op elk probleem en we denken dat dit nog duidelijker in 2019 voortgaat. Soms is het het verkeerde antwoord en zelfs als blockchain wél de oplossing is, is het niet een één-maat-past-ieder.