Hoe verschilt blockchain van het klassieke gecentraliseerde databasemodel van jaren geleden? Wat is een blockchain precies en is het de juiste keuze voor uw eigen bedrijf?

Iedereen die technologie-nieuws volgt weet dat “blockchain” ontzettend populair is nu. Het werd “de meest ontwrichtende technologie in decennia” genoemd. Wat niet altijd duidelijk is daarentegen, is hoe de blockchain verchilt van het klassieke gecentraliseerde databasemodel van jaren geleden. Dus wat is blockchain precies, en is het de juiste keuze voor uw bedrijf?

Wat is blockchain technologie?

Een blockchain is een soort database dat in grote lijnen wordt verdeeld (alhoewel niet noodzakelijkerwijs). “Blockchain” wordt vaak gebruikt als een verzamelnaam voor een database dat óf is gedecentraliseerd óf dat proof of work toepast, maar dit type gebruik wijkt een beetje af van de ware definitie.

In essentie is een blockchain een grootboek van sequentiële transacties die permanent worden opgeslagen en onderhouden op verschillende locaties.

Het “genesisblok” is het eerste stukje informatie in een blockchain waarbij de startstatus van alle deelnemers wordt vastgelegd. Vanaf dat moment worden alle transacties geregistreerd in “blokken”. Dit zijn stukjes van transacties die tegelijkertijd zijn verwerkt en aan elkaar zijn geketend.

De kenmerkende eigenschap van blockchain is dit: niet één persoon of organisatie is er verantwoordelijk voor. Daarentegen, iedereen in hetzelfde blockchain “ecosysteem” houdt de transacties tegelijkertijd bij.

Blockchaintechnologie was oorspronkelijk uitgevonden om Bitcoin cryptovaluta mogelijk te maken. De bitcoin-blockchain houdt bij wie Bitcoin bezit en hoeveel ze bezitten.

Elke keer wanneer Bitcoin wordt uitgewisseld tussen twee entiteiten, moet de blockchain tot een consensus komen over of de transactie legitiem is. De transactie wordt vervolgens naar de blockchain geschreven en de relevante rekeningen worden bijgewerkt.

Het is belangrijk dat blockchains voorkomen dat mensen frauduleuze transacties doen die het systeem zouden kunnen schaden. Omdat er zoveel mensen hun eigen kopie van het grootboek bijhouden, is het bijna onmogelijk om een neppe transactie in de blockchain toe te voegen.

Wat is een gecentraliseerde database?

Een gecentraliseerde database daarentegen is het “klassieke” idee van een database: één enkele waarheidsopname die op één enkele locatie is opgeslagen, of dat nu een computerdesktop is of in de cloud.

In tegenstelling tot blockchains, zijn de voordelen van gecentraliseerde databases dat ze niet op tijdvolgorde hoeven te zijn ingedeeld of dat de verschillende standen niet bij hoeven worden gehouden (hoewel je ze op deze manier kunt instellen als je dat wil). De enige voorwaarde is dat de database gegevens toegankelijk maakt voor software applicaties als die daarom vragen.

De voors en tegens van Blockchain

Voor: Minder fraude

Als genoeg mensen je blockchain gebruiken, krimpt de kans op frauduleuze transacties bijna tot nul. Het aanmaken van een nep-entry in de database is waarschijnlijk zo moeilijk dat de kosten het niet waard zijn. Blockchains zijn dus extreem krachtig in situaties waarin de integriteit van uw database belangrijk is, zoals financiën.

Voor: Complete geschiedenis

De blockchain houdt elke transactie bij die ooit is gemaakt. U kunt op elk moment een uitgebreid overzicht van de staat van de database zien, wat zeer handig is voor bijvoorbeeld een audit.

Voor: Grote bereikbaarheid

Gecentraliseerde databases zijn beperkt tot één locatie en kunnen gemakkelijk falen.

Omdat blockchains echter over veel computers worden verspreid, kunnen ze bijna nooit worden onderbroken. Dankzij de blockchain is het uiterst onwaarschijnlijk dat cryptovaluta zoals Bitcoin ooit zullen stoppen met werken.

Dit betekent ook dat geen enkele overheid of instelling de blockchain kan verbieden zolang er andere servers zijn die de database uitvoeren buiten hun jurisdictie.

Tegen: Kosten en snelheid

Hoewel de blockchain een aantal serieuze ingebouwde voordelen heeft, is het geen perfecte oplossing.

Zodra een blockchain-database is opgezet, moet iedereen in het netwerk instemmen met een voorgestelde wijziging. Niemand heeft bijvoorbeeld gecentraliseerd gezag over de Bitcoin-blockchain.

Bitcoin-forks doen zich voor omdat ontwikkelaars het fundamenteel oneens zijn met hoe de toekomst van Bitcoin eruit zou moeten zien. De basiscode splitst af en stort zich in een ander, onafhankelijk project.

Blockchain misverstanden

Met bovenstaande voors en tegens, kunnen we het volgende zeggen over wanneer blockchain te gebruiken.

Ten eerste is blockchain zeker geschikt voor u als u geld wilt inzamelen via een ICO (initial coin offering) of om uw eigen cryptocurrency te maken.

Ten tweede is de blockchain waarschijnlijk de juiste keuze als je iets wilt maken dat sterker is met een gedecentraliseerde database en ook gevoelig is voor fraude. Naast de financiële sector, wordt blockchain veel toegepast in identiteitsbeheer en gezondheidszorg.

De meeste bedrijven zullen echter merken dat gecentraliseerde databases het beste zijn om te starten. Tenzij u zich zorgen maakt over aanvallen en fraude, is een blockchain de grote investeringen in tijd en geld die het vereist niet waard.

Laatste gedachten

Alleen omdat de blockchain nu populair is, wil dat nog niet zeggen dat je de massa moet volgen. Raak niet verstrikt in de hype en zorg ervoor dat je interesse in blockchain gebaseerd is op een ware behoefte.

Ben je geïnteresseerd in het verkennen van een nieuw productidee en wil je er blockchain voor gebruiken? Dat is geweldig. Echter, eerst moet u ervoor zorgen dat u een zeer goed begrip hebt van blockchain en waarom deze misschien wel of niet het beste gereedschap voor uw doeleinden is.

Zelfs als je besluit dat blockchain niet voor jou is is dat geen reden om het productconcept zélf op te geven. In de grote meerderheid van de gevallen kunt u uw idee nog steeds laten werken met een gecentraliseerde database.

Als u een idee of project hebt dat u wilt ontwikkelen, kunnen we u helpen beslissen of blockchain het beste bij u past.